FUP & FAKTA I SAGNENE

– 

LEJRE

 –

Hvad er sagn, og hvad er virkelighed?

Heltemod, Hollywood og kongehal – den får ikke for lidt, når sagnene fra Lejre folder sig ud. Henover vinteren vil Lejre Bibliotek og Danmark bliver til dykke ned i sagnene. Vi skal lakmusteste, udfordre, debattere og afsøge sagnene om Lejre. For hvad skete der egentlig i Lejre, og hvad var blot virkelig gode og velfortalte historier? Og kan vi bruge sagnene til noget, hvis historierne var pure opspind?

Bliv klogere på, hvad der er fup og fakta til disse arrangementer:

Fup og fakta i sagnene - kick-off

Historiesalon på Lejre Bibliotek

Læs mere

Dette arrangement er et kick-off til hele arrangementsrækken. Et panel af eksperter og meningsdannere vil give os en tour-de-Lejresagnene – en gennemgang af sagnenes rolle op gennem danmarkshistorien. Vi lægger op til små sagn-bidder – ikke en tung og dybdegående introduktion til de konkrete sagn.

Program: Vi starter med en videns-snack – en kort intro til sagnene. Herefter dykker vi ned i Saxos og Grundtvigs romantiske fremstillinger af Lejre sagnene med Sune Auken, Lektor og Grundtvig-ekspert. Så rejser vi i tid og sted med filmanmelder Casper Christensen (Go’ morgen Danmark), som præsenterer os for sagnheltene i Hollywood. Og endelig skal vi høre om mysterierne i sagnene ved Jonas Abkjær Andersen, Ph.D ved RUC. Biblioteksleder og forfatter Erik Barfoed dirigerer slagets gang.

Hvalsø kulturhus, 9. november kl. 18-20. Billetpris 50 kr.

Køb billet her.

Vi graver efter sa(g)ndheden

Historiesalon i Sagnlandet Lejre

ARRANGEMENTET ER AFLYST GRUNDET SNESTORMEN

Vi arbejder på at finde en ny dato for arrangementet.

Lejres vikingetid står på to ben – det ene er vikingernes levede liv, der er piblet ud af jorden gennem gravhøje, stensætning, stolpespor og vi kunne blive ved. Det andet er Lejre sagnene, som beretter om konger, helte og ofringer. Men ligesom problemerne med at stå på ét ben, er det svært at forstå Lejres vikingetid uden at kigge i retning af både sagn og levn. På TRAMPETUREN skal vi høre om, hvordan sagn og levn kan supplere hinanden og fortælle en samlet vikingehistorie i Sagnlandet Lejre.

På med røjserne og nogle varme klude – vi skal nemlig ud i landskabet. Mens vi tramper rundt i terrænet, fortæller sagnhistoriker Tobias Mortensen og Sagnlandets presseansvarlige Tania Lousdal Jensen om Lejre sagnene og nogle af de vilde fund, der er gjort i området.

Sagnlandet Lejre, 22. november kl. 13-15. Pris 65 kr. inkl. kaffe og te. Køb billet her.

Vintersolhverv med Sigurd Barrett

Historiesalon med Lejre Museum

Læs mere

Vi inviterer alle børnefamilier med, når vi sammen med Sigurd Barrett og madhistoriker Frederikke Heick fejrer årets vintersolhverv og lysets tilbagevenden mandag d. 21. december på Lejre Museum.

Vi trækker stikket på juleræset og skal smage på og høre om vintersolhvervet i vikingetiden. Årets korteste dag gik nemlig ikke ubemærket hen blandt vikinger. Vi oplyser landskabet med levende ild, så du kan se det i et nyt lys. Sigurd Barrett fortæller om vikingernes vintersolhverv, og Frederikke Heick serverer en varm anretning i anledning af vintersolhvervet.

Lejre Museum 21. december kl. 17-19. Billetpris voksne 65 kr., børn 30 kr. Billetter købes på Lejre Bibliotek og i døren.