saga stedet Lejre

– 

fra fiktion til fakta og fund

 –

Lejre Bibliotek og Arkiv og Danmark bliver til inviterer til en litterær historiesalon, hvor vi fordyber os i sagastedet Lejre, for at blive klogere på hvad der er fiktion og hvad der er fakta og fund.

Den 24. april fra 19-21. Arrangementet er gratis, se mere på: https://www.lejrebib.dk/arrangementer/foredrag/historier-om-danmark-sagastedet-lejre

Skjoldungeslægtens kongesæde, offersted i vikingetiden og storslåede monumenter – Lejre har en helt unik plads i Danmarkshistorien! Som hjemsted for sagn og myter, er Lejre især kendt i sagalitteraturen og dansk sagnhistorie. Men de seneste års arkæologiske udgravninger har haft stor betydning for måden Lejre skal ses på, og derfor har Lejre for alvor indtaget en placering som en at de mest markante og spændende lokaliteter i dansk vikingetid.

Annette Lassen, en af verdens førende specialister indenfor sagalitteratur, vil bringe os helt tæt på de fantastiske sagafortællinger om Lejre. Anette Lassen har især beskæftiget sig med sagaen om Lejrekongen Ragnar Lodbrog, en dramatisk figur som man også gennem de sidste år har kunnet følge i serien Vikings.

Til at udfolde Lejres fantastiske monumenter, skatte og fund, er arkæolog Tom Christensen der med bogen Lejre bag myten, har afdækket de store arkæologiske fund, som for altid har ændret Lejres historie. Tom Christensen har i en menneskealder beskæftiget sig med Lejre i vikingetiden, og har arbejdet på Lejre Museum, og desuden stået i spidsen for de mange succesfulde udgravninger i Lejre.

Modsat andre kendte vikingetidslokaliteter i Danmark, er en af de specielle ting ved Lejre, at de historiske kilder flere gange omtaler stedet. Vikingetidshistorikeren Tobias Mortensen, vil udfolde de forskellige eksempler fra udenlandske, såvel som danske kilder, hvor der fortælles om stedet Lejre.

Der har aldrig været en bedre mulighed for at komme tæt på de mange unikke historier som Lejre gemmer på!

Program den 24. april:

19.00: Velkommen med introduktion af Lejre Bibliotek & Arkiv

19.05-19.35: Anette Lassen Sagaerne og sagnkongerne fra Lejre.

19.35-20.00: Tobias Mortensen Lejre i de historiske kilder.

20.00-20.30: Tom Christensen Arkæologien i Lejre.

Derefter spørgsmål fra salen.
Mere om foredragsholderene:

Annette Lassen er ekspert udi den norrøne litteratur og lektor ved Nordisk Forskningsinstitut. Hun er bl.a. redaktør og (med)oversætter af Oldtidssagaerne, hvor hun også har forfattet indledningen. De første to bind er udkommet (Gyldendal 2016), og der er tale om en serie på 8 bind i alt.
Tom Christensen mag. art. Arkæolog. Har ledet udgravningerne i Lejre og udgivet en bog om Lejres arkæologi: Lejre bag myten. (2016). Projektleder: Viking Dynasties. The royal families of Lejre and Uppsala between archaeology and text.
Tobias Mortensen er cand.mag. og vikingetidshistoriker og historiefaglig koordinator ved ‘Danmark bliver til’.