Hvidernes verden
–
Historiesaloner i Kalundborg
–
Kostråd, korstog og entreprise i Hvideslægten.
Der kan ikke herske nogen tvivl om, at Kalundborg har være et vigtigt centrum for tilblivelsen af Danmark. Hvideslægten - en af de mest indflydelsesrige danske familier i middelalderen - har en vigtig aktie i det. Deres magt påvirkede alt fra storslåede bygningsværker, jordbrug og arbejdspladser til kongens beslutninger og kirkens indflydelse. Der er derfor nok at tage fat på, når vi inviterer til historiesaloner om Hvideslægten.
Historiesalonerne laves i samarbejde med Kalundborg Biblioteker.
Oplev de lokale fortællinger om Hvideslægten her:
Petermysteriet
Historiesalon på Tissø Vikingemarked
Læs mere
For 15 år siden udgravede man et fund med et segl, hvorpå der var en halv underskrift i jorden ved Tissø, hvor der står “Peter, søn af..”. Men hvem var Peter, og hvem var hans far? Det mysterium vil vi prøve at forstå. Med fjerpen kan du skrive din helt egen historie om, hvad der skete med Peter. Du kan også lave dit eget stamtræ med din far og mor, deres forældre, bedster og måske en tip-tip-tipolde!
TID OG STED: 4. oktober, Tissø Vikingemarked. FOR BØRN.
Hvidernes verden med Kåre Johannesen
Historiesalon i Gørlev
Læs mere
Storslået byggeri, politisk spin og underspillet magtkamp – det gik ikke stille for sig, da Hvideslægten slog sine folder i middelalderen. Det gjorde de også i Kalundborg, hvor blandt andre Esbern Snare satte sit aftryk. Der er derfor nok at tage fat på, når vi inviterer til Historiesaloner om Hvideslægten.
Kåre Johannesen tager dig med på rejse i den verden, som Hvideslægten levede i – en verden præget af hardcore spilleregler med alliancer, afgørende arvefølger og en tid, hvor kirken ikke blot var noget, man forholdte sig til om søndagen.
TID OG STED: 11. februar, Gørlev.
ENTRÉ: 75 kr. Biblioteksklubmedlemmer 50 kr.
Arrangementet er et samarbejde med Kalundborg biblioteker.
Historisk køkkenværksted - Hvidernes køkken
Historiesalon i Svebølle
Læs mere
Krydderier var middelalderens pels og Ferrari! Køkkenet krydres for fulde gardiner i Middelalderen. Klostrenes urtehaver eksploderer, og krydderier som peber, kanel og kardemomme går fra at være totalt fremmet til at blive tegn på velhaveri og magt. Men hvordan kommer det til udtryk i maden?
Vi skal koge, sylte og smage os tættere på maden på Hvidernes tid. Christine Sonne-Jensen svinger grydeskeen og guider os gennem madlavningen og ikke mindst smagsoplevelserne. Karin Sloth guider os gennem en mjødsmagning.
TID OG STED: 17. marts, Svebølle kl. 18-20.30.
ENTRÉ: 75 kr. Biblioteksklubmedlemmer 50 kr.
Billetter kan købes her.
OBS: begrænset antal billetter, som sælges efter først til mølle princippet.
Arrangementet er et samarbejde med Kalundborg biblioteker.
Hvad døde de kongelige af? med retsmediciner Jørgen Lange Thomsen
Historiesalon i Ubby
Læs mere
Retsmediciner Jørgen Lange Thomsen tager os med ind bag fortidens kongelige kulisser og løfter sløret for en brutal verden, som ikke var for sarte sjæle. Vikingetiden og middelalderen var hård – også for de øverste i samfundet, hvor alkoholisme og mord var hyppige dødsårsager.
Der er dog også noget, der tyder på en helt anden dødsårsag i perioden. Jørgen Lange Thomsen fortæller om sin teori om, at en mulig genetisk dødsårsag kan have taget livet af danske vikinge- og middelalderkonger. Mange af dem døde nemlig pludseligt og uden forudgående symptomer. Det kunne tyde på en arvelig hjertesygdom.
Men hvorfor i det hele taget beskæftige sig med årsagen til danske kongers død? Fordi døden er den store ligmager. Fordi vi netop gennem døden bliver synlige som skrøbelige organismer. Fordi netop kongerne op gennem århundrederne er så vel beskrevet, at de kan åbne for datidens opfattelser af sygdom, helbredelse og død.
TID OG STED: 12. april, Ubby kl. 19-21.
ENTRÉ: 75 kr. Biblioteksklubmedlemmer 50 kr.
Billetter købes her.
OBS: begrænset antal billetter, som sælges efter først til mølle princippet.
Arrangementet er et samarbejde med Kalundborg biblioteker.